Radiografisch bestuurbare helicopters (RC)

RC Helikopters soorten

Afstand bestuurbare ofwel radiografisch bestuurbare helicopters zijn er in verschillende soorten en maten. Welke RC helikopter geschikt is ligt aan je doelstellingen en je ervaring met op afstand bestuurbare helicopters. Kwaliteit en prijs kunnen ook een rol spelen, maar in eerste instantie gaat het erom wat je van je helikopter verlangt. Moet deze klein of groot, zwaar of licht, eenvoudig te bedienen of juist geavanceerd?

Soorten radiografisch bestuurbare helikopters:

Coaxiale helikopter. Een prima “beginners” helikopter met een grote stabiliteit. De stabiliteit dankt deze helikopter aan de contra roterende bladen. De kleine coaxiale heli’s zijn met name geschikt voor binnenshuis. De kenmerkende ingebouwde stabiliteit heeft veel voordelen.
Voordeel is dat de coaxiale helikopters zeer sterk zijn en tegen een stootje kunnen en zeer geschikt voor de beginner.

Fixed Pitch radiografische helikopter (FP). Kenmerkend voor de FP helikopters is dat deze beschikt over één staartrotor en één hoofdrotor. Wanneer het toerental van de hoofdrotor afneemt, zal de helikopter dalen. Bij een toename in toeren stijgt de heli. Ten opzichte van een coaxiale helikopter heeft de Fixed Pitch minder stabiliteit. De voordelen zijn dat de aanschafprijs redelijk lager liggen en ook reparatiekosten laag liggen, vanwege de eenvoudige constructie. Je kunt deze helicopter zowel binnen als buiten gebruiken. Bij een windkracht harder als 3, zal de FP helicopter moeite hebben. Tevens is hierbij het gewicht van de helicopter van invloed. De besturing van een FP helicopter is nagenoeg gelijk aan de besturing van een Collective Pich (CP), welke we hierna benomen.

Collective Pitch helikopters. De aanschaf van een CP is voor de meer ervaren piloten. Deze collective Pich helicopters kunnen iedere beweging aan en zijn alleen geschikt boor buiten. Het verschil met de FP is dat bij de CP de hoek van de bladen wel te wijzigen zijn, daardoor wordt het stijgen en dalen bepaald door de hoek. De CP kan perfect in de wind vliegen en grote snelheden behalen. Hoe groter de helicopter, hoe meer wind deze aankan.

Quadrotor helicopters. In de volksmond worden de Quadrotor helicopters ook wel Drone of Quadcopter genoemd. Deze Drones beschikken vaak over 4 of meerdere propellers. De snelheid van de rotor zorgt voor de hoogte. Met name de kleine modellen zijn zeer geschikt voor binnen. De grotere helicopters komen buiten het beste tot hun recht. De Drones worden ook veel gebruikt in de luchtvaart en voor militaire doeleinden. Drones kunnen worden voorzien van camera apparatuur en op deze manier foto en video opnames vanuit de lucht maken. Drones geeft veel vliegplezier omdat ze zeer stabiel zijn en bijna crash bestendig

Welke radiografische bestuurbare helicopter is geschikt voor mij?

Met de informatie die net genoemd is kun je wellicht voor jezelf een keuze maken. Een Coaxiale helicopter is eenvoudig te bedienen en het vliegen gaat in de regel makkelijk. Ben je al verder gevorderd en wil je graag aan de slag met een 3D CP heleicopter, dan is het raadzaam om te beginnen met een FP. Maar onderschat niet de moeilijkheidsgraad, want vliegen met een FP is vele malen moeilijker dan vliegen met een Coaxiale heli.