Radiografisch bestuurbare auto’s

Radiografisch bestuurbare auto (RC) soorten

Radiografisch bestuurbare auto’s worden in de volksmond ook wel RC auto of op afstand bestuurbare auto genoemd. De elektrisch aangedreven automodellen zijn razend populair onder de jeugd, maar misschien nog wel populairder onder ouderen. Om met deze leuke hobby te beginnen zijn er tal van beginnerssets om eenvoudig te bouwen zonder al teveel kennis. De gelouterde coureur komt ook aan zijn trekken met de vele elektrisch 4 wiel aangedreven modellen om mee te racen.

Modeltype RC auto’s:

  • Dual purpose: rally auto’s, recreatieve auto’s geschikt voor alle terreinen
  • Onroad: formule auto’s, touringcars
  • Offroad: crossauto’s

De modelauto’s worden altijd op schaal gemaakt. Schaal 1:10 is de meest populaire. Dat wil zeggen dat een modelauto van schaal 1:10, 10x kleiner is dan dat de auto in werkelijkheid is. De “echte”auto is dus 10x groter dan jouw modelauto.

De besturing is radiografisch en de auto wordt bestuurt door kanalen, een zender en ontvanger. De ontvanger stuurt op zijn beurt twee servo’s aan. Een servo voor de snelheid en een servo voor de besturing. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van een elektronische snelheidsregelaar. Deze snelheidsregelaar reguleert het vermogen dat naar de motor gaat vanuit de accu. Daarmee wordt het toerental en de snelheid geregeld.